parallax background

Povijest virovitičkog Gradskog muzeja


Gradski muzej u Virovitici osnovan je u rujnu 1953. godine kao zavičajni muzej kompleksnog tipa za grad i kotar Vitoviticu. U potkrovlju dvorca Pejačević, smještenog u samom centru grada, jedan muzealac, uz povremenu pomoć drugoga počinje stvarati osnovu ustanove.

Gradski muzej Virovitica nalazi se u novoobnovljenom Dvorcu Pejačević.

Uz svesrdnu pomoć mnogih Virovitičana, poklonima, otkupom i sabiranjem, nabavljena je građa za arheološku, etnografsku, kulurno-povijesnu, likovnu zbirku, a osnivaju se biblioteka, arhiv i fototeka.

Sakupljena muzejska građa izložena je kao "I. muzejska izložba" već u svibnju 1954. godine. U to doba su, zbog nedostatka vlastitog izložbenog prostora, izložbe priređivane u raznim prostorima u gradu.

Prvi stalni muzejski postav "Kroz prošlost Virovitice" otvoren je1968. godine u velikoj dvorani na prvom katu dvorca, koja se do danas koristi i za brojne povremene izložbe i ima status muzejsko galerijskog prostora. Od tada je postupno uređen čitav dvorac. U okviru obilježavanja 750. obljetnice Virovitice, a u sklopu Znanstvenog skupa 2. listopada 1984. godine otvoren je stalni postav arheološke, kulturno-povijesne, etnografske i likovne zbirke Branislava Glumca.

Građa i stalni postav bili su izmješteni tijekom 1991. godine zbog ratne opasnosti, a vraćeni su u ljeto 1992. godine, od kada posjetioci mogu ponovno razgledati privremeni postav Muzeja. Danas Muzej ima oko 5.000 predmeta od kojih je 880 izloženo u stalnom postavu, a njima se prikazuje život virovitičkog kraja od mlađeg kamenog doba do prvih desetljeća 20. stoljeća.