Virtualna šetnja

Stalni postav DRVENO DOBA

Bi li vatra postojala bez drva? Ono je kolijevka, kotač, plug, papir, sanjke, violina, uz čovjeka od početaka civilizacije, dulje od gotovo svih materijala. Drvo je simbol ljepote, snage, mudrosti, vječnosti; naša povezanost stalna je i neraskidiva.

Virovitica je ishodište priče o Drvenom dobu. Okružena povijesnim šumama, s tradicijom obrade drva i vibrantnom drvoprerađivačkom industrijom, svjedoči ljudskom znanju, snalažljivosti i kreativnosti. Put dvorcem Pejačević podsjeća na predmete od drva koji odražavaju i uljepšavaju naše porijeklo, naslijeđe, svakodnevicu.

Priča o Drvenom dobu nema kraja. Ispisuje je naša briga o prirodi, želja da dosegnemo najviše grane ili nađemo hlad pod krošnjama.

Drvo pjeva – svijet tradicijskih glazbala

Gradski muzej Virovitica, 29.1-1.4.2020.
Autorica

Jasmina Jurković Petras

Suradnik
Stjepan Večković
Centar za tradicijska glazbala Hrvatske

Tehnički postav
Matko Kolesarić, Miroslav Barunac, Daniel Čalić

Priprema izložaka i rekonstrukcije
Jasna Poljak, restaurator tehničar i Daniel Čalić

Virtualna šetnja

“Zlatovez na području istočne Hrvatske”. Izložbom se prezentira jedan u nizu tradicijskih oblika vezova koji na čitavom području Slavonije, Baranje i Srijema nazivaju zlatovez, vezovi zlatom ili vezovi zlatem i sl. Zlatovez pripada skupini najskupocjenijih tradicijskih vezova čija je pojava i izrada, prema dosadašnjim spoznajama, uvelike ovisila o imovinskom stanju obitelji. Samo su si dobrostojeće obitelji mogle priuštiti nabavu zlatnoga konca i materijala po tada vrlo visokim cijenama i osigurati izvedbu izuzetno svečanoga ruha i drugih predmeta urešenih zlatovezom. U sklopu ove izložbe izložili smo različite tradicijske predmete urešene zlatovezom jer upravo oni po nekim specifičnostima i nadasve svojom skupocjenošću predstavljaju još jedan vid umješnosti slavonskih, baranjskih i srijemskih Šokica u kreiranju i oblikovanju svečanoga ruha kao i ostalih svečanih predmeta.