Likovna zbirka Gradskog muzeja oformila se već prvih godina po osnutku Muzeja, uglavnom donacijama. Iz tih godina sakupljene su i najstarije slike u zbirci: Portret bačvarskog majstora Ive Rataše iz 1848. godine, tri slike Stanislava Hampla iz 1854. i 1871. godine.

Zbirka se popunjavala i otkupom pa je tako otkupljeno nekoliko radova Franje Hotija nakon izložbe 1969. godine. Likovne izložbe počinju se učestalo priređivati. Ustalila se praksa da likovni umjetnik nakon samostalne izložbe ostavi po jedan svoj rad za fundus Muzeja. Tako se likovna zbirka povećava iz godine u godinu ponajboljim djelima umjetnika.

Zbirka do sada broji oko 150 djela kipara, slikara i grafičara. Glavna izložbena dvorana Muzeja ima status galerije tako da su likovne izložbe vrlo česte. Dvorana je velika (11×11 m) i visoka (8m) pa je i doživljaj umjetničkog djela u toj dvorani potpun.

Tijekom godina zbirka je obogaćena lijepim brojem slika virovitičkog akademskog slikara Nikole Tricka i Branke Marčeta-Gregurić. Tu su i radovi članova virovitičkog likovnog kluba “Nikola Trick”: Bernarde Idžojtić, Jasne Gojević, Josipa Strmečkog, Zlatka Kovačevića, Teodora Tricka, Mirka Tomaića, Jaroslave Lulić i dr. Od kiparskih djela izdvajamo djela Josipa Šimića.

Od većih i značajnijih izložbi održanih u Muzeju možemo izdvojiti: Izložba iz donacije A.T. Mimare Strossmayerovoj galeriji iz 1970., Grafička zbirka Albertina iz 1978., Barok u Slavoniji iz 1980., Izložba Ivana Lackovića Croate iz 1983., te od novijih izložbu Vatroslava Kuliša i Zvonimira Lončarića iz 2002., Nevenke Arbanas iz 2005., Ljerke Njerš , Duje Jurića i Johanna Seitsa (1898.-1968.) slike, skice crteži iz 2006., te Mladena Veže iz 2008. godine.

Likovna zbirka sadrži pregled likovnog stvaralaštva Virovitice zadnjih 40 godina. Otkupom djela eminentnih likovnih umjetnika koji su izlagali u Muzeju zbirka se obogaćuje i vrhunskim djelima hrvatske likovne umjetnosti. Zbirka je u stalnom nastajanju. Budući da su se unutar same zbirke već polako oformile pojedine grupe, zbirka će prerasti u odjel koji će sadržavati nekoliko zasebnih zbirki. To će u budućnosti omogućiti pripremanje izložbi iz fundusa Muzeja.